MIJN CEO VRAAGT OM GELD, WAT NU?

Recent is een bedrijf uit Mierlo slachtoffer geworden van CEO-fraude met grote financiele schade als gevolg. Eerder schreven wij over hoe e-mail en e-mailverkeer te beveiligen is en een extra stap voor het inloggen (MFA). Hiermee breng je de beveiliging van je e-mail tot een hoger niveau. Maar vergeet niet om zelf ook te blijven nadenken. Want als je dat niet doet, kan het alsnog verkeerd gaan.

Je kunt alles beveiligen tot het haast onmogelijk is voor derden om bij je data te komen. Als je als persoon vervolgens toch een fout maakt of niet oplet, kan het alsnog gebeuren dat je slachtoffer wordt van bijvoorbeeld CEO fraude. Dit is het bedrijf in Mierlo ook overkomen. Door op een slimme manier e-mails te versturen die in lijn waren met de gebruikelijke e-mails is er 160.000 euro buit gemaakt. Als je dit leest, denk je dat het jou nooit overkomt. Maar helaas gebeurt dit erg vaak. Meestal door de drukte van de dag of simpelweg de geavanceerde en gedetailleerde aanpak van de aanvaller. Hoe goed alles ook beveiligd is, blijf je gezonde verstand gebruiken!

Enkele tips:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender van de opdracht of factuur, is dit werkelijk het e-mailadres van jouw eigen onderneming of zakelijke relatie?
  • Controleer altijd het rekeningnummer van de ontvanger met jouw eigen administratie.
  • Verifieer de betaling door de (genoemde) opdrachtgever te bellen op het bij jou bekende nummer.
  • Wees alert op smoesjes waarom een betaling urgent is en moet afwijken van normale procedures.
  • Wees alert op telefoontjes met een dwingend karakter.
  • Stel duidelijk richtlijnen op voor facturatie met daarin beschreven wie een betaalopdracht mag uitvoeren als er geen goedgekeurde factuur is. Probeer uitzonderingen te vermijden en zorg dat er altijd meerdere handtekeningen moeten worden gezet bij een betaalopdracht (functiescheiding of dubbele autorisatie). Want twee mensen zien altijd meer dan een.
  • Overleg bij twijfel altijd met een collega of leidinggevende.

Poging tot factuur of CEO-fraude ontdekt? Zorg dan dat je dit zo snel mogelijk blokkeert en meldt bij de fraude afdeling van de geïmiteerde organisatie(s). Ook erg belangrijk, doe altijd aangifte van fraude bij de politie!

Bron: https://opgelicht.avrotros.nl/nieuws/artikel/bedrijf-uit-mierlo-verliest-eur-160000-door-geraffineerde-ceo-fraude/

[vfb id=3]

You have Successfully Subscribed!