XaaS – Anything as a Service

Als eigenaar van een klein bedrijf maak je vaak extra kosten op het gebied van ICT. Je schaft extra software aan, hebt andere hardware nodig of bent toe aan goede database. Naast extra kosten rooft het veel van jouw kostbare tijd, die je liever in andere zaken steekt. Overigs hoop je maar dat je de juiste middelen hebt aangeschaft die passen bij jouw bedrijf. De ICT wereld heeft voor dit soort zaken de laatste jaren een uiterst handige oplossing ontwikkeld. De zogenoemde as a Service-oplossing, ook wel aaS genoemd. De voordelen van een aaS-oplossing zijn groot. Er zijn verschillende aaS-oplossingen beschikbaar, zoals XaaS, HaaS, SaaS en DaaS. Er zijn vele aaS-oplossingen dat er ook wel wordt gesproken van Anything as a service, wat ook wel afgekort wordt als XaaS.

XaaS – Anything as a Service

Een XaaS-oplossing (Anything as a Service) kan worden gezien als een dienst. Je hebt behoefte aan iets en een andere partij levert dit in vorm van een service. Een goed voorbeeld is de taxi. Een taxichauffeur biedt zijn auto aan als een dienst(Car as a Service) en jij kan er gebruik van maken. Dit gebeurt ook veel in de IT wereld. Vaak worden daar de services aangeboden in de cloud. De cloud heeft als voordeel dat het gemakkelijk en overal toegankelijk is. Met XaaS, oftewel: Anything as a Service, worden zaken als software of een IT-infrastructuur uitbesteed en kan jij doen waar je goed in bent. De leverancier blijft eigenaar ervan, jij maakt er gebruik van.

De voordelen

Een voordeel van XaaS is dat de kosten van tevoren vast staan. Hiermee heb je meteen inzicht wat je maandelijks kwijt ben en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Er zijn geen instapkosten en je betaald een vast maandelijks bedrag. Verder kan je gemakkelijk op- en afschalen. Heb je behoefte aan meer of minder, past dit met gemak aan. Of heb je helemaal geen behoefte aan de service? Zeg het gemakkelijk op. Kleine bedrijven worden hierdoor ontzettend flexibel en kunnen gemakkelijker groeien. Verder biedt een XaaS oplossing ontzorging op IT zaken waar jij niets van af weet (en misschien liever ook niet wil afweten). Experts nemen voor jou een kijkje en zorgen ervoor dat alles geregeld is. Bij problemen lossen zij het voor jou op.

De verschillende vormen

Er zijn inmiddels veel verschillende vormen van XaaS bekend. Om je niet helemaal overspoelen hebben we de bekendste vormen voor jou op een rij gezet:

  • Software as a Service (SaaS) : software kan worden gebruikt vanuit de cloud (denk aan bijvoorbeeld Microsoft365).
  • Database as a Service (DBaaS): database wordt aangeboden zonder dat er extra software of hardware hoeft worden aangeschaft.
  • Platform as a Service (PaaS): een volledige ontwikkel- en implementatieomgeving.
  • Device as a Service (DaaS): complete inrichting van een werkplek, inclusief hard- en software en de ondersteuning daarvan.
  • Infrastructure as a service (IaaS) : De gehele IT-infrastructuur wordt geleverd als service.
  • Hardware as a Service (HaaS) : Hardware kan worden gebruikt zonder dat je de eigenaar ervan bent.

Je weet nu wat XaaS (Anything as a Service) inhoudt. Steeds meer bedrijven maken gebruik van DaaS. Dit biedt veel voordelen en gemak. PartnerUp biedt deze service aan “as a Service” aan. Interesse? 

 

[vfb id=3]

You have Successfully Subscribed!